Aafrika seakatk on levinud nii Euroopasse kui ka Hiinasse

metssiga

Neli aastat tagasi avastati Eestis esimesel metsseal sigade Aafrika katk. Praeguseks on see haigus jõudnud kümnesse Euroopa Liidu riiki, Ukrainasse, Venemaale ja ka Hiinasse, kirjutab Maaleht.

“Meil on kümme liikmesriiki, kus on nakkuspuhangud – mõnel juhul vaid metssigadel, mõnel puhul nii mets- kui kodusigadel,” rääkis Euroopa Komisjoni esindaja Raluca Rusu seakasvatuse aastakonverentsil Rakveres.

Eestis diagnoositi sigade Aafrika katku (SAK) kodusigadel viimati eelmise aasta septembris ja metssigadel tänavu juulis. Poolas on sellel aastal diagnoositud 109, Leedus 49, Lätis kümme ning Rumeenias 940 sigade Aafrika katku puhangut kodusigadel.

Uusim ohver: Belgia

Seakatku levikut Lääne-Euroopasse on lihatootjad ja tööstused juba ammu kartnud. 13. septembril saigi must stsenaarium teoks: Belgias diagnoositi metssigadel esimesed katkujuhtumid. Sigade Aafrika katk tuvastati kahel metsseal Belgia lõunaosas.

Oktoobri lõpuks oli Belgias kogutud proove 139 metssealt, kellest 111 olid nakatunud seakatku. Hetkel täpset katku leviku põhjust ei teata, kuid ametnikud kahtlustavad, et see levis riknenud toidu kaudu. Seda peetakse kõige tõenäolisemaks.

Teine võimalus on see, et jahi tõttu ida pool Euroopas on seakarjad liikunud Belgiasse ning nende hulgas on olnud ka katkuviiruse kandjaid või haigeid loomi.

Ei saa ka välistada inimfaktorit, kuna viimased taudijuhtumid on leitud peamiselt Buzenoli, Ethe’i ja Laglandi külades sõjaväelaagri lähistelt.

Euroopa Komisjon kinnitas Belgias seakatku tõrjumiseks lisameetmed, mille järgi kehtib katku piirkonnas jahipidamise, söötmise, metsas liikumise ja metsaraie keeld, et vältida taudi laiema leviku ohtu.

Belgia ametivõimud on alustanud tarade paigaldamisega tsoonialadele, et viia taudi levik nakatunud piirkonnas miinimumini ning vältida katku levimist Prantsusmaale.

Prantsusmaa valitsus kutsus piiriäärsete alade ametnikke tõrjet tõhustama ning takistama haiguse levikut üle piiri.

Kui enamiku nakkuspuhangutega riikide puhul pole tegu oluliste sealiha eksportijatega, siis Belgiaga on teine lugu. “Belgias avastatud seakatk mõjutas septembris ja oktoobris sealiha hinda, kuna Belgia on suur liha eksportija. Viimastel nädalatel on hind siiski langenud,” selgitas Raluca Rusu.

Kõige kriitilisem on olukord Rumeenias, kust Raluca Rusu ka ise pärit on. Seal on leitud ligi tuhat nakatunud lauta ja hukatud on üle 300 000 sea.

Loe edasi Maalehest.

 

0Shares