Plastmassist puu asemel tasub eelistada ehtsat kuuske

Kätte on jõudnud aeg, mil Eesti peredes otsustatakse, kas ja milline jõulupuu koju tuua. Võimalusi on palju: puud üldse mitte tuua, osta kuusk või nulg poe eest platsilt, otsida riigimetsa majandamise keskuse (RMK) kaardilt koht ja minna metsa ise oma kuusele järele või tuua puu oma kodumetsast. Viimane variant on osta kunstkuusk, kirjutab Tartu Postimees.

Kuusepuu metsast toomine on olnud Eesti peredes traditsioon. Lapsed kelgule ja metsa kuuse järele. Igal aastal on siis kuusk eriline. Mõnikord natuke kõver ja kahvatu, aga siiski oma, Eestimaa jõulupuu.

Kunstkuuses pole aga midagi eestimaist. Polüvinüülkloriidist (PVC) kuuskede tootja on peamiselt Hiina. Isegi kui pakendil on kirjas, et kuusk on toodetud Euroopa Liidus, võib olla kindel, et PVC-materjal pärineb Hiinast. Tartu Postimees käis hiljuti kunstkuuse oksaga laboris, kus Tartu ülikooli orgaanilise keemia dotsent Siim Salmar tegi analüüsid ja selgitas selle keemilist hinge.

Oksa silmitsedes kinnitas Salmar, et tegu on polüvinüülkloriidist tehtud kuusega, mis looduses laguneb 200–400 aastat. Seega, kui kunstkuusk maha matta, säiliks see peaaegu igavesti.

Salmar rääkis, et kui kuusematerjal on polüvinüülkloriid, on vaja sellele lisada stabilisaatoreid, tavaliselt raskemetalle tina või pliid, mis muudaksid puu painduvaks. Plii on näiteks Euroopa Liidus keelatud, sest kuulub kolme kõige mürgisema metalli hulka. Pärast analüüse selgus, et kõnealusel kunstkuusel oli stabilisaatorina kasutatud tina, mitte pliid, seega on analüüside tulemus rahuldav ning inimeste tervisele miski otsest ohtu ei kujuta.

Salmari hinnangul on plastkuusest väga keeruline vabaneda. «Põletada seda kindlasti ei tohi, sest siis tekivad ohtlikud keemilised ühendid.» Ka taaskasutusse on kuuske keeruline sokutada. Mitmed teadusartiklid kinnitavad, et ökoloogiliselt tasub kunstkuusk ära alles siis, kui seda kasutada üheksa aastat. Aastate jooksul aga hakkab PVC valguse ja hapniku koosmõjul lagunema ja tekib uusi ühendeid, mis ei pruugi olla inimesele head. Salmar ise toob koju päriskuuse, riigimetsast.

Loe edasi Tartu Postimehest.

29Shares