Valgamaa puitmajade tootja paistab silma ka tootmistehnoloogia arendajana

Ragnar Kond, ERR.EE: Eestis toodetud puitmajade eksport kasvas mullu viiendiku võrra. Valgamaal veerand sajandit tegutsenud aktsiaselts Ritsu on iga viie aasta järel välja töötanud uue tehnoloogia, et rangemad kvaliteedinõuded võimaldaks hinnaga konkurentsis püsida. Nii on majade tootja samal ajal ka masinaehitaja. Enne on seade ja siis toodang, näitab endises Valga EPT kompleksis 25 aastat tegutsenud aktsiaseltsi Ritsu kogemus. Oma insenerid teavad kõige paremini, kuidas ja millist tööprotsessi uue masina abil lihtsustada, vahendas “Aktuaalne kaamera”.

Paljudes välisriikides pälvis tähelepanu Ritsus loodud palkmajaliin, mis suudab lugeda andmeid otse arhitekti jooniselt. Kaks aastakümmet peamiselt palkmaju tootnud ettevõte teeb viimaseil aastail ka moodulmaju, sest nõudlus kasvab.

“Esimesest päevast sain aru, et on võimalik siin, ääremaal ellu jääda, kui sa teed midagi teistsugust, midagi erilist. Nii me alustasimegi masinate tegemisega, mida tookord, 90. aastate algul polnud saada. Keskeltläbi iga viie aasta järel oleme tulnud välja mingi uue liini ja uue toote või tehnoloogiaga,” rääkis AS Ritsu omanik Ants Randmaa.

Puitmajatootjate roll Eesti ekspordis üha kasvab, samas suureneb ka sisetarbimine. Järjest vähem küsitakse tüüpmaju, küll aga enda vajadustest lähtuvaid võtmed-kätte lahendusi.

Et mooduleid saaks näiteks mägedes paika tõsta tehnika abita, hakati Ritsus tegema väikepaneelmaju.

Valgamaal valmistatakse maju või seadmeid ligi neljakümnesse riiki. Suur nõudlus on Aserbaidžaanis ja partnerite seas on ka Iisrael.

“Oleme taas sisenenud Skandinaavia turgudele – Norrasse, Rootsi, seda just elementmajade toel. Samas on endiselt meie tugevad koduturud Saksamaa, Prantsusmaa, Inglismaa, Holland. Samas on lisandunud Belgia turg ja käesoleval aastal tarnisime esimese maja Uus-Meremaale,” selgitas AS Ritsu tegevjuht Elari Kivisoo, kes on ka Eesti puitmajaliiduasejuht.

Targem ja nõudlikum majaehitaja on kogenud, et lisaks materjali eelistele on näiteks kilpidele soojus- ja viimistlusmaterjalide paigaldamine tsehhis kvaliteetsem, kui teha sama tööd lageda taeva all.

“Samal ajal, kui soojapidavus ja kõik teised näitajad tõusevad, peab kuidagiviisi langema hind. See on juba tööviljakuse küsimus. Ja see ongi, mis on meie sfäär – parem masin, kiirem töö, täpsem töö, vähem vigu, vähem materjali raiskamist,” märkis Ritsu omanik Randmaa.

Puit kogub elamuehituses populaarsust kõikjal üle maailma. Eestis on üle saja puitmajatootja.

0Shares