Metsapäeval keskenduti tehnikale

PÄRNU POSTIMEES, Kadri Pulk:
Tallinna metsaomanike seltsi õppepäeval Are vallas Tabria külas osalesid ka metsaomanikud Pärnumaalt, kes koos teistega vaagisid väiketehnika kasutamise võimalusi metsa ülestöötamisel ja ümarpuidu järeltöötlemisel. Võõrustaja ja õppepäeva korraldaja oli Avo Post Tanni-Mihkli talust.

“Kõik huvilised said proovida kätt ATV taha rakendatud metsaveokäruga töötamisel ja võisid harjutada puude laadimist kärule ja sealt maha. Veel tehti tutvust ümarpuidu saagimisega lintsaeraamil,” võttis Avo Post tegemised lühidalt kokku.

ATVd ja kerget metsaveokäru on vaja just neis kohtades, kus raskemad masinad pinnasest läbi vajuvad.

“Palju on selliseid kohti, kuhu tavapärase tehnikaga juurde ei saa ja seepärast tulime vaatama,” selgitas Toomas Härm Tallinna metsaomanike seltsist.

Lintsaeraamil ümarpuidu väärindamist ehk teisisõnu laua- ja prussimaterjali saagimist uuriti samuti.

Avo Post näitas, kuidas ta oma koduses saekaatris töötab. “Lintsaega tuleb materjal väga ühtlane ja kvaliteetne, peale selle on energiatarve ja materjali kadu väike,” lausus ta.

Postil on 50 hektarit metsa, mida ta harrastustalunikuna hooldab.

„Sõpradele ja tuttavatele saen tasapisi materjali, kuid see on üsna aeganõudev ja vähetasuv,“ rääkis ta. Posti arvates tuleks metsamaterjali rohkem väärindada, kuni mööbli valmistamiseni välja, et see tasuv oleks.

Ühiste huvidega pealinna ja Pärnumaa meestel jagus juttu paljudeks teemadeks, sest metsa hooldusega seotud mured ja rõõmud paistavad enamasti ühesugused. On selleks siis metsamajanduskava, metsa uuendamine, hooldusraie või naabrid, kes metsas vaid ajutist kasu näevad.

0Shares