Täna on rahvusvaheline metsapäev

Täna, 21. märtsil tähistatakse rahvusvahelist metsapäeva, ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon (FAO) on sel aastal päeva fookusesse võtnud metsahariduse.

Et ka tulevastel põlvedel oleks terved ja tugevad metsad, on oluline metsi tunda ja nende olemust ja olulisust ka lastele õpetada. Metsad aitavad õhku, vett ja pinnast puhtana ning  inimesi tervematena hoida. Samuti on metsadel tähtis roll tuleviku väljakutsetega võitlemisel – metsad aitavad paremini kohaneda kliimamuutustega ja anda paremad elutingimused nii linnas kui maal elavatele kogukondadele.

Täna elab enam kui pool maailma rahvastikust linnades, ennustuste järgi kasvab see protsent juba 2050. aastaks 70neni. Seetõttu eemalduvad inimesed üha rohkem loodusest ning väheneb teadlikkus ja arusaamine metsade ja nende jätkusuutliku majandamise olulisusest. Üha suuremaks väljakutseks on tuua metsad ja metsateadmised lasteni juba varajases eas.

Eestis on metsanduslikku kõrgharidust antud peaaegu 100 aastat ning Eesti Maaülikool kuulub selles valdkonnas 100 parima ülikooli hulka terves maailmas. Oluline on ka laste harimine ning oma väikese panuse sellesse annab ka Erametsakeskus, toetades metsaühistuid kooliõpilastele metsandusõppe ehk koolimetsade korraldamisel.

Vaata ka tänase metsapäeva puhul valminud animatsiooni:

46Shares