Orienteerumishobi teeb metsaga tuttavaks

orienteerujad, orienteerumine, metsamees
Mullu Leedus toimunud metsandustöötajate orienteerumisvõistlustelt tulid eestlased tagasi 24 medaliga. Teateorienteerumises võtsid eestlased ühes vanuseklassis I ja III poodiumikoha.

Kertu Kekk kirjutas orienteerumisest õppelehe Sinu Mets suvenumbris. Õppelehe Sinu Mets erinevad numbrid leiad SIIT.

Veel paarkümmend aastat tagasi  ei kujutanud keegi hea orienteerumisoskuseta tundmatus  metsas liikumist ettegi. Teadmine ja arusaamine, kus ma asun ja kuhu lähen, oli metsas kondajate jaoks elementaarne. Täna näitavad looduses liikujale õige suuna ette GPS-seadmed ja nutitelefonid.

Siiski tasub metsas liikudes mõnikord sissekäidud rajalt kõrvale astuda, just nii võib sattuda kõige põnevamatesse paikadesse. Eksimishirmu aitab seljatada enda ja ennast ümbritseva tundma õppimine. Hea viis seda teha on metsas orienteerumise abil, mis on ka metsandustöötajate seas armastatud hobi.

Igaühele jõukohane

Orienteerumine on spordiala, kus kaardi ja kompassi abil läbitakse võimalikult kiiresti maastikule paigutatud kontrollpunktid. Orienteerumise harrastamiseks ei pea tegema suuri investeeringuid varustusse, vajalikud on metsas jooksmiseks sobivad jalanõud ja riietus ning kompass. Päevakutel ja võistlustel osalejad võivad kaaluda ka märgete tegemiseks ja ajavõtuks kasutatava kiibi ehk SI-pulga soetamist, kuid tavaliselt saab seda rentida korraldajatelt.

Orienteerumine treenib nii vaimu kui füüsist ning annab hea põhjuse ja võimaluse ennast looduses proovile panna. Kuigi võistlustel reastatakse osalejate tulemused aja järgi, on kiiretest jalgadest olulisemgi mõttetegevus ja hea kaardilugemisoskus.

Metsas teekonda planeerides võib õigete valikutega säästa palju jalavaeva ning hinnalisi minuteid. Orienteerumisspordi võlu on selles, et igaüks saab valida raja läbimiseks oma tempo. Võistlusmomendi võib täiesti kõrvale jätta ning nautida vabas õhus liikumist, maastike ja koosluste tundmaõppimist. Seejuures saab ennast argimõtetest täielikult välja lülitada – metsast tulles on pea selge ja emotsioonid head.

Metsandustöötajad võistlevad

Ka igapäevaselt metsas töötajaid tõmbab vabal ajal metsa poole. Orienteerumine on metsandustöötajate seas väga populaarne hobi ja spordiala, milles nii kohalike kui välismaiste ametikaaslastega mõõtu võetakse. Eesti kolleegidega saab mõõtu võtta septembris Luual toimuvatel metsandustöötajate kutsevõistlustel, Euroopa metsandustöötajad kogunevad orienteerumise meistrivõistluste pidamiseks tänavu suvel Lätis.

Euroopa metsandustöötajate meistrivõistlused orienteerumises (EFOL – European Foresters’ Orienteering Championships) toimuvad augusti alguses Lätis Siguldas ja selle lähiümbruses. Samal ajal ja samal maastikul toimuvad PõhjaLätis ka orienteerumise maailmameistrivõistlused WOC 2018.

EFOL on iga-aastane spordi- ja vaba aja sündmus, kuhu oodatakse osalema kõiki metsandustöötajaid, metsaomanikke ja teisi metsaga seotud orienteerumishuvilisi koos pereliikmetega. Nädala jooksul toimuvad võistlused erinevatel distantsidel, metsandusseminar, ekskursioonid, pidulik koosviibimine.

Kohale tulevad sajad metsandusvaldkonnaga seotud orienteerumishuvilised üle Euroopa, üritus annab hea võimaluse nii Eesti kui Euroopa kolleegidega tutvuda ja vabas õhkkonnas metsateemadel arutada. Osalejate seas on igal tasemel orienteerujaid.

Sel aastal toimub EFOL juba 25. korda, eestlased on alati esindatud olnud. Keskkonnaagentuuri metsaosakonnas töötav Riho Männi on üks nendest, kes igal aastal võistlustest osa võtnud. Ta räägib, et aja jooksul on tekkinud hasart ja seetõttu on ta isegi vigastusega kohale läinud ja rajad jalutades läbinud. Männi jaoks on EFOL iga-aastane välisreis, mis annab võimaluse tutvuda eri riikide metsade, looduse ja inimestega. Ta soovitab ka teistel metsameestel võistlema tulla, et mitmekesistel maastikel oma orienteerumisoskusi proovile panna.

0Shares